Gå til sidens hovedinnhold

– Vi avlyser alle arrangementer i tre uker fra i dag

Konsekvensen av de nye koronareglene i Lillestrøm er at både kirken, kulturhuset og kinoen stenger dørene på ubestemt tid når de går inn i det som normalt er høysesong.

(Romerikes Blad)

Kort tid etter vedtaket om å stenge alle innendørs arrangementer for publikum i Lillestrøm, forteller Lars Otto Ullereng, daglig leder ved Lillestrøm kultursenter, at de allerede er i full gang med å ta kontakt med alle leietagere og arrangører.

– Vi har stor forståelse for myndighetenes valg og vil selvsagt delta i dugnaden, men den store utfordringen for oss nå er at det ikke er noen ende på vedtaket. Vi velger å avlyse alle arrangementer i tre uker fra i dag, og må kontakte alle som har kjøpt billett. De får tilbud om å bytte billett, refusjon eller gavekort, sier Ullereng.

Han sier de i første omgang vil konsentrere seg om informasjon og kommunikasjon.

– Utover det har vi ennå ikke tatt innover oss hvilke konsekvenser dette får, men det er klart at dette betyr noen skikkelige utfordringer. Vi var så vidt i gang igjen etter forrige nedstengning, og har akkurat fått kompensert for inntektsbortfallet fra mai til august, og inntektsbildet for 2020 er et sørgelig syn. På denne tiden i fjor hadde vi omsatt for over 20 millioner kroner mer enn vi har pr dags dato - og det sier jo alt, sier Ullereng.

Han sier det ikke blir permitteringer på denne siden av nyttår.

– Vi satser på at vi kompenseres for noen av kostnadene for perioden vi er stengt ned av myndighetene, sier Ullereng.

Ullereng håper de blant annet kan forskyve den store juleforestillingen "Jakten på den forsvunne julestemningen".

– Det blir nok ikke premiere som planlagt lørdag 28. november, men foreløpig har vi ikke satt en stopper for produksjonen, sier han.

– Håper det ikke blir langvarig

Vedtaket betyr at også kinoen i Lillestrøm må stenge dørene.

– Det er jo utrolig trist at vi må stenge ned, men samtidig veldig forståelig. Vi må selvfølgelig være med på dugnaden og stoppe smitteutviklingen nå, men håper jo selvfølgelig ikke det blir så langvarig - at dette har stor effekt på kort tid, sier Johanne Anderssen, kinosjef for Odeon Lillestrøm.

Kinosjefen syns det er leit at mange godt julefilmer nå vil få en svikt i besøkstallene. Vanligvis har de 8.000-9.000 besøkende hver uke i desember.

– Det er utrolig trist, men sånn er det. Å stoppe smitten er viktigere enn alt annet, og vi er heldige som får kulturstøtte, så dette betyr ikke kroken på døra. De som allerede har kjøpt billett vil bli kontaktet av kundeservice, så vil de få fribilletter eller en eller annen form for kompensasjon, sier kinosjefen.

Stenger ni kirker

I Lillestrøm er det også ni kirker som nå må stenge dørene for alt annet enn begravelser og bisettelser. Peter B. Straumann, kirkeverge i Lillestrøm, beskriver vedtaket som ble fattet av formannskapet mandag morgen som trist, men nødvendig.

– Vi ser alvoret i situasjonen og må bidra så godt vi kan. Men det er jo et tankekors at dette betyr at det blir mindre sosial kontakt mellom mange mennesker som ellers befinner seg i en sårbar situasjon. Vi ser hvilken rolle kirken har hatt i en vanskelig tid og er opptatt av at folk nå tar vare på hverandre på andre måter, for eksempel ved at man tar kontakt på telefon. Vi må være flinke til å tenke på alle som ikke har mulighet til å møte noen, sier Straumann.

I tillegg til å stenge kirkene er det også en del kapeller som må stenge.

– La oss håpe at vi med en god dugnad kan klare å åpne til jul, alternativt vil vi vurdere utendørs gudstjenester hvis det er mulig. Det kan også bli aktuelt å strømme gudstjenester på nett, sier kirkevergen.

Det er planlagt flere julekonserter i mange av kirkene, blant annet i Lillestrøm kirke. En av de er konserten "Stille Natt Hellige Natt 2020" 13. desember, med Alexander Rybak, Ingrid Berg Mehus, Maria Haukaas Mittet, Hans Marius Hoff Mittet og Rune Larsen.

– Vi kontakter alle arrangører nå og snakker med dem om dette, sier Straumann.

Kommentarer til denne saken