Gå til sidens hovedinnhold

Vant fram på alle punkter i klagesak mot Lotteritilsynet: – Det var mange kilo som falt av skuldrene mine

Et drøyt år etter at anklagene ble rettet mot ham, kan Martin Martinsen (31) fra Lillestrøm slippe jubelen løs.

For abonnenter

Martin Martinsen (31) kan sitte i ledelsen eller styret i selskap innenfor lotteriområdet, og han må ikke selge sine aksjer i slike selskaper. Det er konklusjonen fra Lotterinemnda, som har behandlet klagesaken fra Martin Martinsen på et vedtak Lotteritilsynet fattet i januar i 2020.

– En stor lettelse, sier Lillestrøm-mannen.

Ikke hjemmel i forskriften

Lotteritilsynet mente Martinsen måtte fratas muligheten til å drive bingovirksomhet, samt at han måtte selge alle sine aksjer i bingorelaterte selskaper.

«Lotterinemnda har kommet til at det ikke er hjemmel i forskriften § 2-1 for et vedtak som innebærer at klager ikke kan sitte i ledelsen eller styret i noe selskap innenfor lotteriområdet, og at han må selge sine aksjer i slike selskaper. Lotteritilsynets vedtak må derfor oppheves», heter det i nemndas vedtak fra 9. mars i år.

Til MittLillestrøm forteller Martin Martinsen at det har vært et krevende år.

– Jeg ble helt sjokkert da brevet fra Lotteritilsynet kom i januar i fjor. Jeg ble rett og slett satt ut. Jeg kontaktet raskt en advokat, sier Martinsen.

– Sov ikke på mange netter

– Hva ville konsekvensen for deg vært dersom du ikke hadde vunnet fram med klagen?

– Da hadde jeg måttet selge alt jeg har jobbet hardt for i seks år. For meg hadde det vært helt krise. Jeg sov ikke på mange netter og jeg har gått rundt med en klump i magen i over ett år, sier Martinsen.

– Og hvordan var det å få beskjeden om at klagen førte fram?

– Advokaten ringte meg og lurte på om jeg satt. Da tenkte jeg umiddelbart at det var dårlige nyheter i vente. Men så fortalte han at jeg hadde fått medhold i klagen. Det var en god dag. Det var mange kilo som falt av skuldrene mine. Jeg synes det har tatt altfor lang tid å sluttbehandle denne saken. I en så alvorlig sak synes jeg det burde vært fortgang. Det virker ikke som om tilsynet tenker på de involverte i saken.

– Ønsker bedre regulering

Martin Martinsen har drevet betydelig bingovirksomhet i flere år, blant annet i Bingo Entreprenøren AS som har bingotillatelse på over 20 steder i Norge. Men det var selskapet Casingo AS, som Martinsen startet opp spillvirksomhet i i mars 2019, Lotteritilsynet reagerte mot i fjor. Det er ikke lenger drift i dette selskapet.

Lotteritilsynet slo fast at de ikke hadde fått tilsendt spillregnskapene i tide. Det ble også avdekket at det på to av selskapets spillsteder foregikk fiktiv spilling for å få omsetningen opp et nivå som kvalifiserte for å kunne drive tilleggsspill ved siden av hovedspillene. Dette er ikke bestridt av Martinsen og hans advokat, selv om det påpekes at regnskapet ble levert kun noen få dager etter fristen.

– Casingo var et slags prøveprosjekt for oss. Det jeg sitter igjen med etter denne runden, er at den måten å drive bingovirksomhet på ikke er godkjent, selv om det er godkjent i lovverket. Jeg ønsker en bedre regulering og tydeligere lovverk i bingobransjen, sier Martinsen.

– En betydelig samfunnsaktør

Han forklarer at sakens kjerne er prinsippet om at ansvaret for både rapporteringer og overholdelse av regelverk for øvrig ikke ligger ute hos de ansvarlige på spillestedene, men i eierselskapene. Selv om det i Casingo ble drevet etter franchisemodellen, slår Lotteritilsynet fast at det er Martinsen og eierselskapet som er ansvarlige.

Ifølge Martin Martinsen er det et lite fåtall av de 240 bingohallene i Norge som drives på den måten.

– Det burde vært slik at alle bingohaller måtte drives av samme firma som eier dem. På den måten har man full kontroll på alt som skjer. Jeg vil si at 90 prosent av bingobransjen i Norge er seriøs, sier han.

Lillestrøm-karen forteller at bingoselskapene er en betydelig samfunnsaktør.

– Siden jeg overtok Bingo Entreprenøren i 2015 har vi betalt ut over 100 millioner kroner til lag og foreninger, mange av dem i lokalmiljøet. Det er en side av bingovirksomheten det sjelden snakkes om. Dette er en strengt regulert bransje, sier han.

Tar avgjørelsen til etterretning

Avdelingsdirektør for pengespill i Lotteritilsynet, Henrik Nordal, forteller at saken mot Martin Martinsen nå er sluttført.

– Lotterinemdas vedtak betyr at Lotteritilsynets vedtak er opphevet og saken er endelig avgjort, sier han.

– Hvilke tanker gjør Lotteritilsynet seg om nemndas avgjørelse?

– Vi noterer oss at nemda har gjort sin vurdering og kommet til et annet resultat enn oss. Det tar vi til etterretning.

– Hva tenker Lotteritilsynet om at det har tatt over ett år å sluttbehandle denne saken?

– Det er selvsagt ønskelig for alle parter med en rask avklaring av en sak. Samtidig er det viktig at alle relevante opplysninger kommer fram og at hensynet til kontradiksjon blir ivaretatt, sier Nordal.

Kommentarer til denne saken