Gå til sidens hovedinnhold

Fire unge romerikinger på nasjonal talentsamling for orkestermusikere

Artikkelen er over 1 år gammel

Fire unge romerikinger er blant landets største talenter innen klassisk musikk. Denne helgen er de på talentsamling i Oslo sammen med de profesjonelle musikerne i Oslo-filharmonien.

Innsendt (Romerikes Blad)

Andreas Alexander Martinsen (15), Andreas Uppsata (19), Mads Oliver Hamberg (19) og Oscar Brodahl (17) fra Lørenskog og Lillestrøm er fire av 71 utvalgte unge musikere plukket ut til talentprosjektet Ung Filharmoni, i regi av Barratt Due Musikkinstitutt og Oslo Filharmoniske Orkester. Prosjektet starter med en samling på Rønningen Folkehøgskole i Oslo denne helgen, der de unge musikerne skal ha undervisning, orkesterprøver og sosiale innslag.

Prosjektet er en del av Crescendo, der unge klassiske musikere får muligheten til å spille sammen med – og lære av – profesjonelle utøvere på øverste nivå, også kalt mester-svenn-prinsippet.

Unik mulighet

Konsertmester Elise Båtnes i Oslo-Filharmonien mener prosjektet er en unik mulighet for unge, ambisiøse utøvere.

- Å jobbe med profesjonelle musikere over tid, gjør at du skjønner mye mer av hva det vil si å være en god orkestermusiker. Det handler om å være god til å lytte, ta initiativ og la seg lede i samspillet med andre. I år handler det også om å finne ny motivasjon og nye løsninger under spesielle omstendigheter. Det har vært et mellomspill av erfaringer vi deler sammen med de unge, sier Elise Båtnes.

Smittefritt møte

Talentene ble plukket ut etter prøvespill i januar. Denne helgen er første gang hele gruppen på 71 talenter samles, og samlingen bærer preg av at smittevernet skal ivaretas. Det vil blant annet være avstandsbegrensninger mellom musikere, forsterket fokus på renhold og hygiene, samt lege til stede under arrangementet.

- Ett år er mye i en femtenåring eller en syttenårings liv, og en avlyst talentsamling kan være avgjørende for om man fortsetter med musikk på dette nivået. Derfor har vi jobbet intenst for å få til Ung Filharmoni gjennom fokus på alternative løsninger og godt smittevern i henhold til FHIs regler, sier Anders Hall Grøterud, leder for Senter for Talentutvikling Barratt Due.

Fakta: Ung Filharmoni

  • Nasjonalt orkesterprosjekt for landets mest lovende klassiske musikere opp til 20 år.
  • Inngår i talentsatsingen Crescendo, et samarbeidsprosjekt mellom Oslo-Filharmonien, Festspillene i Bergen og Barratt Due musikkinstitutt, der landets fremste unge klassiske musikere spiller sammen med profesjonelle utøvere fra Oslo-Filharmonien.
  • Ung Filharmoni støttes av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Bettina Ford Jebsen, Hans Peter Jebsen og Trond Mohn.
  • Ung Filharmoni gjennomføres for femte gang i 2020. Søknadsfristen for Ung Filharmoni 2021 er 1. november.

Kommentarer til denne saken