– Det var en ære å bli nominert, og jeg hadde egentlig ikke trodd at vi skulle vinne. Det var så mange gode kandidater, men det føles selvfølgelig magisk å vinne, spesielt når det er vanlige folk selv som har stemt oss frem. Det at jobben vi gjør blir verdsatt, og at vi har god støtte i folk rundt oss, det er hele grunnen til at jeg har holdt ut, sier Ellen Bakke.
– En slags kjendis
Hun driver den frivillige organisasjonen Hjelpende hender, som siden 2012 har drevet veldedighet på Romerike med lokaler og base på Skjetten i Lillestrøm kommune.
Sammen med Kanari-Fansen, Tiril Udnes Weng, Emma Steinbakken og Eight Amcars Club ved Jack Tveter, var hun nominert til «Årets romeriking» 2023.
Etter at romerikingene har fått stemme frem sin favoritt gjennom flere dager var det imidlertid ingen tvil da alle stemmene var talt opp: Hjelpende hender ved Ellen Bakke fikk soleklart flest stemmer, og får dermed sin velfortjente plass på Lillestrøms «Walk of Fame».
– Jeg får stadig vekk kommentarer fra folk rundt meg at jeg har blitt en slags kjendis, for det er alltid folk som stopper meg og skravler med meg når jeg er ute. Det er litt rart faktisk, men jeg tror det handler om at vi har blitt mer synlige enn vi har vært tidligere. Det er stadig flere som trenger hjelp og dermed også folk som kjenner noen som har fått hjelp, sier Bakke.
– Nesten litt uvirkelig
Juryens begrunnelse for Hjelpende Henders nominasjon i utgangspunktet lød som følger:
«Den frivillige organisasjonen med base på Skjetten i Lillestrøm kommune har siden 2012 drevet beundringsverdig veldedig arbeid på hele Romerike, med fokus på matutdeling. I en dyrtid med økende forskjeller og fattigdom er organisasjonen viktigere enn noensinne.«.
– Det er viktig å verdsette dem som tar seg av de svakeste i samfunnet og går inn der det offentlige ikke alltid strekker til. Frivillige som trår til, står det stor respekt av, sier juryformann Espen Monsrud.
På lørdag får Bakke det fysiske beviset på at Hjelpende hender er «Årets romeriking» i form av et diplom, samt at det skal tas avstøp av håndavtrykket hennes til «Walk of Fame». Det hele skjer på scenen på Torvet klokka 16.00.
– Det er nesten litt uvirkelig. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle ha hendene mine noe som helst sted, og i hvert fall ikke på Torvet i Lillestrøm. Men jeg synes det er veldig, veldig fint, for uansett om jeg gir meg på et tidspunkt, eller om noen andre overtar, så kommer Hjelpende hender alltid til å være en del av meg, sier Bakke.
Fakta om «Årets romeriking»
Foreningen Byfest i Lillestrøm (Lillestrøm kommune og Stiftelsen Lillestrøm kulturforum) og Romerikes Blad står bak kåringen som ble initiert av næringsdrivende i Lillestrøm i 2000.
På statuttene står det at prisen er for å hedre personer som har betydd mye for Romerike, som har bidratt med betydelig lokal innsats eller vært med på å kaste glans over distriktet nasjonalt eller internasjonalt.
Årets romeriking og stjernegalleriet ved Torvet – Lillestrøms «Walk of Fame» – er en attraksjon for byen og Romerike, og den vil gjøre seg sterkere med årene etter hvert som nye navn kommer til. Årets romeriking er en identitetsskapende kåring som styrker merkevaren Romerike og bygger opp under en positiv fellesskapsfølelse og patriotisme.
Juryen består av:
Espen Monsrud (juryformann), Foreningen Byfest i Lillestrøm
Jørgen Vik, ordfører i Lillestrøm
Marit Heiberg, Kunnskapsbyen og Lillestrøm Kulturforum
Erik Myhrer, styreleder i stiftelsen Lillestrøm Kulturforum
Aarstein Rebne, initiativtaker for prisen og jurymedlem
Lars MJ Hansen, politisk redaktør i Romerikes Blad
– Kan være litt streng
Hun har imidlertid et mål om å holde ut i hvert fall ti år til – selv om hun ikke legger skjul på at det er krevende å drive med både bruktbutikker, matutdeling, klesutdeling, samtaler, sommerskole og alt det andre de gjør.
– Vi kommer under ganske kummerlige forhold, det må jeg si, og jeg er usikker på om noen kan ta over dette etter meg den dagen jeg går av. Det er jo ikke akkurat en åtte til fire-jobb dette, vi jobber stort sett hele tida, men jeg drives av menneskene jeg møter og det å få være med å bygge opp folks egenomsorg.
– Når noen står der med gjørme til både armer og bein er det fint å kunne bidra med litt drahjelp til å komme seg ut av det.
Til tross for soleklart flest stemmer og alle hyggelig tilbakemeldinger, er Bakke likevel ikke sikker på om hun fortjener rosen og anerkjennelsen hun får.
– Jeg tenker noen ganger at jeg ikke har fortjent det, for så snill er jeg ikke. Det er for eksempel ikke sikkert alle naboene mine liker meg, og det er ikke alltid jeg klarer å smile og være blid heller. Jeg er nok ganske streng, noe både ansatte, frivillige og kundene våre har erfart, men jeg tror at bakgrunnen min i hjemmesykepleien har gitt meg masse god erfaring i å møte ulike folk på ulike måter.
– Man kan være litt streng med folk så lenge det kommer fra et godt sted og et ønske om å hjelpe, og det tror jeg de fleste skjønner. Jeg fikk høre her en dag at jeg var flink til å møte folk der de er, og det tar jeg med meg. Det er som sagt folkene som driver meg, sier Bakke.